ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

 

ΓΙΑ ΤΟ 1ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

 

Το πρόγραμμα που ακολουθεί θα το εφαρμόσετε για το 1ο τρίμηνο και μέχρι να ξαναπούμε. Θα ακολουθήσετε το παρακάτω μοντέλο διατροφής ενώ παράλληλα θα συμπληρώνετε καθημερινά το ημερολόγιο που ακολουθεί για να συζητήσουμε τυχόν λάθη που κάνετε στη διατροφή σας. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφών (κρέας, ψάρι, ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι) αλλά και την ιδανική συχνότητα με την οποία πρέπει να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας. Αν συνδυάσετε όλα αυτά με ένα καλό θρεπτικό πρωινό που θα περιλαμβάνει χυμό και φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης με γαλακτοκομικά ή αυγό και προσπαθείτε να τρώτε ελαφρά το βράδυ τότε να είστε σίγουρη πως θα έχετε μία πολύ καλή εγκυμοσύνη. Επίσης να θυμάστε πάντοτε να μασάτε πολύ καλά την κάθε μπουκιά φαγητού για να χωνεύετε και να αξιοποιείτε όλα τα θρεπτικά συστατικά της τροφής σας

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

 

Το πρόγραμμα που ακολουθεί θα το εφαρμόσετε για το 2ο τρίμηνο και μέχρι να ξαναπούμε. Θα ακολουθήσετε το παρακάτω μοντέλο διατροφής ενώ παράλληλα θα συμπληρώνετε καθημερινά το ημερολόγιο που ακολουθεί για να συζητήσουμε τυχόν λάθη που κάνετε στη διατροφή σας. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφών (κρέας, ψάρι, ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι) αλλά και την ιδανική συχνότητα με την οποία πρέπει να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας. Αν συνδυάσετε όλα αυτά με ένα καλό θρεπτικό πρωινό που θα περιλαμβάνει χυμό και φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης με γαλακτοκομικά ή αυγό και προσπαθείτε να τρώτε ελαφρά το βράδυ τότε να είστε σίγουρη πως θα έχετε μία πολύ καλή εγκυμοσύνη. Επίσης να θυμάστε πάντοτε να μασάτε πολύ καλά την κάθε μπουκιά φαγητού για να χωνεύετε και να αξιοποιείτε όλα τα θρεπτικά συστατικά της τροφής σας και γιατί ο εγκέφαλος για να καταλάβει ότι έχει χορτάσει πρέπει να περάσουν 20 λεπτά από την ώρα που αρχίσατε να τρώτε

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟ 3ο ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

 

Το πρόγραμμα που ακολουθεί θα το εφαρμόσετε για το 2ο τρίμηνο και μέχρι να ξαναπούμε. Θα ακολουθήσετε το παρακάτω μοντέλο διατροφής ενώ παράλληλα θα συμπληρώνετε καθημερινά το ημερολόγιο που ακολουθεί για να συζητήσουμε τυχόν λάθη που κάνετε στη διατροφή σας. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφών (κρέας, ψάρι, ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι) αλλά και την ιδανική συχνότητα με την οποία πρέπει να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας. Αν συνδυάσετε όλα αυτά με ένα καλό θρεπτικό πρωινό που θα περιλαμβάνει χυμό και φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης με γαλακτοκομικά ή αυγό και προσπαθείτε να τρώτε ελαφρά το βράδυ τότε να είστε σίγουρη πως θα έχετε μία πολύ καλή εγκυμοσύνη. Επίσης να θυμάστε πάντοτε να μασάτε πολύ καλά την κάθε μπουκιά φαγητού για να χωνεύετε και να αξιοποιείτε όλα τα θρεπτικά συστατικά της τροφής σας και γιατί ο εγκέφαλος για να καταλάβει ότι έχει χορτάσει πρέπει να περάσουν 20 λεπτά από την ώρα που αρχίσατε να τρώτε

 

H διατροφή της μητέρας είναι καθοριστικός παράγοντας για την καλή υγεία τόσο της μητέρας, όσο και του νεογνού που πρόκειται να γεννήσει. Αν η δίαιτα που ακολουθείται πριν την εγκυμοσύνη είναι ισορροπημένη, μικρές μόνο αλλαγές θα χρειαστούν για την πλήρη κάλυψη των διατροφικών αναγκών κατά τη διάρκεια  της εγκυμοσύνης.

Καθώς οι διατροφικές σας ανάγκες αλλά και προτιμήσεις θα αλλάζουν κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών της κύησης, υπάρχουν κάποιοι βασικοί διατροφικοί κανόνες που θα πρέπει να ακολουθηθούν σε αυτό το διάστημα.

 

  • Αρχικά, προσπαθούμε να καταναλώνουμε ισορροπημένα γεύματα, δίχως να παραλείπεται κάποια από αυτά. Ελαττώστε την κατανάλωση καφείνης στο ελάχιστο και αυξήστε την κατανάλωση νερού (6 έως 8 ποτήρια ημερησίως) λόγω των αυξημένων αναγκών σε υγρά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Το ασβέστιο αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία μέταλλα στην δίαιτα της εγκυμοσύνης. Η προτεινόμενη ποσότητα πρόσληψης ασβεστίου κατά την κύηση είναι 1.200mg, δηλαδή 400 mg παραπάνω ημερησίως από τις συνήθεις ανάγκες μας. Πλούσιες πηγές ασβεστίου αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί, και το γιαούρτι. Όσον αφορά τα λαχανικά, ο μαϊντανός, το μπρόκολο, το λάχανο αποτελούν καλές πηγές βιοδιαθέσιμου ασβεστίου. Μικρά ψάρια, όπως είναι οι σαρδέλες, και άλλα ψάρια τα οποία τρώγονται με τα κόκαλα τους, όπως ο γαύρος, καθώς επίσης και εμπλουτισμένοι με ασβέστιο φυσικοί χυμοί του εμπορίου είναι επίσης τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο.
  • Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη ενός υγιούς νεογνού. Είναι ιδιαίτερα σημαντική βιταμίνη για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος κατά την διάρκεια του 1ου τριμήνου και συμβάλλει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης. Η σχέση μεταξύ χαμηλής πρόσληψης φυλλικού και ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα είναι αναμφισβήτητη. Επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως το χαμηλό βάρος γέννησης, η αποκόλληση του πλακούντα, και η μεγαλοβλαστική αναιμία προκαλούνται από ανεπαρκή πρόσληψη της συγκεκριμένης βιταμίνης. Γι’ αυτό και η διαιτητική πρόσληψη φυλλικού οξέως είναι ιδιαίτερης σημασίας για όλες τις εγκύους. Σπουδαίες πηγές φυλλικού οξέος αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια, τα φυστίκια, καθώς και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως μερικά είδη δημητριακών. Σε πολλές περιπτώσεις, κρίνεται απαραίτητη η συμπληρωματική χορήγηση 4 mg φυλλικού οξέος ημερησίως τουλάχιστον 4 εβδομάδες προ της κυήσεως και για τους πρώτους 3 μήνες.
  • Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητο συστατικό για καλή υγεία. Παρόλα αυτά, πρόσληψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης Α κατά το πρώτο στάδιο της εγκυμοσύνης μπορεί να σχετίζεται με τερατογέννεση και ανωμαλίες περί την διάπλαση. Όσες γυναίκες βρίσκονται ήδη στην αρχή μιας εγκυμοσύνης, ή όσες επιθυμούν το ξεκίνημα της, δεν πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης Α, εκτός αν αυτό αποτελεί οδηγία ιατρού. Το συκώτι καθώς και όλα τα προϊόντα που προέρχονται από αυτό π.χ. πατέ, συνήθως περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται.
  • Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κατά κύριο λόγο σε προϊόντα ζωικής προέλευσης. Είναι απαραίτητη για τη σωστή νευρική και εγκεφαλική λειτουργία, τόσο της μητέρας όσο και του βρέφους.
  • Η πρόσληψη πρωτεϊνών είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του εμβρύου ειδικά μετά τον 5ο μήνα εγκυμοσύνης και θα πρέπει να αυξηθεί κατά 10g περίπου ημερησίως καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι κύριες πηγές πρωτεϊνών είναι τα προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως, το κρέας, τα αυγά, τα ψάρια, το τυρί, το γάλα. Κάποια προϊόντα φυτικής προέλευση όπως, οι φακές, οι καρποί και οι σπόροι δημητριακών, μπορούν επίσης να προσφέρουν πρωτείνη καλής ποιότητας.

 

Πώς θα αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις

Κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μας, ένα από τα βασικά προβλήματα που πιθανόν να μας απασχολήσουν είναι η αντιμετώπιση της πρωινής κατά κύριο λόγο, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ναυτίας. Πρακτικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι οι εξής:

  • Προτιμάμε μικρότερα και συχνότερα γεύματα, είτε πεινάμε είτε όχι.
  • Προτιμάμε την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και κάλιο, και παράλληλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος.
  • Μισή ώρα περίπου πριν σηκωθούμε από το κρεβάτι καταναλώνουμε μικρή ποσότητα στερεάς τροφής.
  • Προσπαθούμε να αποφεύγουμε την παράλληλη κατανάλωση στερεάς τροφής και υγρών. Ένα διάστημα της μισής ώρας μεταξύ της κατανάλωσης στερεών και υγρών θα ήταν ευεργετικό για την καταπολέμηση της ναυτίας.

 

Κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης έχουμε πολλές φορές μια υπέρμετρη αύξηση της όρεξης. Ξεχνάμε όμως τον μύθο των μητέρων και των γιαγιάδων μας που μιλούσαν για υπέρμετρη πρόσληψη τροφής. Αντιθέτως, συνεχίζουμε την προσπάθεια για μια ισορροπημένη διατροφή, που θα αποτελείται από κρέας, πουλερικά, ψάρια, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως κατανεμημένα σε πολλά και μικρά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας. Το αυξημένο αίσθημα πείνας που παρατηρείται κατά την διάρκεια της κύησής, οφείλεται στο ότι ο οργανισμός μας παρέχει 300 περίπου επιπλέον θερμίδες την ημέρα για την αύξηση του εμβρύου. Αυτές οι επιπλέον θερμίδες θα πρέπει να λαμβάνονται από τροφές χαμηλής θερμιδικής αλλά υψηλής θρεπτικής αξίας και κυρίως από ανάλατους ξηρούς καρπούς, κρέας, πουλερικά, και γαλακτοκομικά. Με τον τρόπο αυτόν θα βοηθήσουμε να κρατηθεί υπό έλεγχο η αύξηση του βάρους μας.

 

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν σίδηρο συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερης σημασίας, αλλά προσπαθούμε ώστε η πρόσληψη τους να μην γίνεται ταυτόχρονα με προϊόντα που περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο ή ταννικό οξύ (περιέχεται στο τσάι). Είναι προτιμότερη η πρόσληψη του σιδήρου μεταξύ των γευμάτων μαζί με νερό ή χυμό φρούτων. Η βιταμίνη C που υπάρχει στον χυμό των φρούτων αυξάνει σημαντικά την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

 

Καθώς η εγκυμοσύνη μας θα προχωρεί και το μωρό μας θα μεγαλώνει είναι πιθανό το στομάχι μας να μειώσει τους ρυθμούς λειτουργίας του, προκαλώντας έτσι δυσπεπτικά ενοχλήματα και να μην ανέχεται συγκεκριμένες τροφές (π.χ. γάλα).

Προσπαθούμε λοιπόν να τρώμε αργά και μικρής ποσότητας κύρια γεύματα. Αυξάνουμε τον αριθμό των μικρότερων γευμάτων ενδιάμεσα στα κύρια γεύματα, και προσπαθούμε να περπατάμε μετά από αυτά. Τέλος αυξάνουμε την λήψη υγρών μεταξύ των γευμάτων.

Αν η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων γίνει δύσκολη, προτιμάμε αντί για το γάλα το γιαούρτι, το κασέρι κ.λ.π.. Ο σολομός και οι σαρδέλες αποτελούν επίσης καλή πηγή ασβεστίου.

Κατά τους τελευταίους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης, το βάρος του μωρού μας θα τριπλασιαστεί. Αυτό σημαίνει πως η αίσθηση πληρότητας από τη διατροφή μας θα έρχεται πολύ πιο σύντομα σε σχέση με τους προηγούμενους 6 μήνες. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι και σε αυτή τη φάση της εγκυμοσύνης η διατροφή έχει πρωτεύοντα ρόλο για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να έχουμε ισορροπημένη διατροφή, χωρίς να μειώσουμε την ενεργειακή μας πρόσληψη. Γι’ αυτόν το λόγο, μικρά και συχνά γεύματα, έρχονται να αντικαταστήσουν τα κύρια γεύματα της μητέρας γι’ αυτούς τους τρεις μήνες.

 

Θυμόμαστε: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο η ανάπτυξη και η υγεία του μωρού σας, όσο και η δική μας υγεία,  βασίζονται στο τι επιλέγουμε να τρώτε.

Αλκοόλ και Εγκυμοσύνη

Ότι τρωτε και πίνουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μας μπορεί να επηρεάσει το μωρό σας. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει το εμβρυϊκό σύνδρομο από αλκοόλ. Ακόμα και μικρή ποσότητα αλκοόλης μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς ένα αναπτυσσόμενο όργανο του εμβρύου, ιδιαίτερα κατά το 1ο τρίμηνο, ενώ δυσχεραίνει εκτός των άλλων, τον μεταβολισμό και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Για όλα αυτά καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ.

 

Καφεΐνη και Εγκυμοσύνη

Η καφεΐνη είναι μία ουσία που βρίσκεται στον καφέ, στην σοκολάτα, στα αναψυκτικά τύπου κόλας, στο τσάι καθώς επίσης και σε μερικά φαρμακευτικά προϊόντα. Μεγάλη κατανάλωση καφείνης μπορεί να μας προκαλέσει εκνευρισμό και άγχος καθώς και να οδηγήσει στη γέννηση βρέφους με χαμηλό βάρος. Επίσης, η καφείνη με τη διουρητική της δράση, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση στο σώμα μας, που χρειάζεται αυξημένες ποσότητες υγρών. Γενικά, η καφεΐνη πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της κύησης.

 

Παχυσαρκία και Εγκυμοσύνη

Η παχυσαρκία αποτελεί μια διαβητογόνο κατάσταση. Λόγω του ότι ο λιπώδης ιστός σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, οι παχύσαρκες έγκυες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη εγκυμοσύνης από τις μη παχύσαρκες. Προβλήματα, επίσης παρατηρούνται κατά τον τοκετό, επιπλοκές στην αναισθησία, υπέρταση, αυξημένη συχνότητα καισαρικών τομών, καθώς και άλλες ιατρικές επιπλοκές στις παχύσαρκες γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

 

Διαβήτης και Εγκυμοσύνη

Τόσο ο διαβήτης που προϋπάρχει της κύησης όσο και ο Σακχαρώδης Διαβήτης Εγκυμοσύνης θεωρούνται καταστάσεις υψηλού κινδύνου κατά την κύηση και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Οι γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να βρίσκονται κάτω από συστηματική ιατρική παρακολούθηση αλλά και διαιτητικό έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια της κυήσεως, ώστε να επιτυγχάνονται επίπεδα σακχάρου του αίματος τους στα φυσιολογικά, ή κοντά στα φυσιολογικά όρια.

 

Εγκυμοσύνη και Άσκηση

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια ελαφριάς μορφής φυσική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους καθώς και στη διατήρηση καλύτερης ψυχικής υγείας της μητέρας. Από τις μέχρι τώρα έρευνες δεν υπάρχουν στοιχεία που να  δηλώνουν οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση για το βρέφος, ή τη μητέρα.

Παρόλα αυτά, ο τύπος φυσικής άσκησης που επιλέγουμε πρέπει να είναι «άνετος», και να μη προσδίδει οποιασδήποτε μορφής πίεση στο βρέφος. Το κολύμπι και το σταθερό ποδήλατο για παράδειγμα είναι δυο μορφές άσκησης που μπορούν συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.  Επίσης το περπάτημα, και η αεροβική γυμναστική χαμηλής έντασης μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία ή κινδύνους.

Ο γυναικολόγος μας είναι το καταλληλότερο άτομο να υποδείξει το σωστότερο τύπο άσκησης για εμάς και το μωρό μας.

 

Πόσο βάρος  πρέπει να κερδίσετε κατά την εγκυμοσύνη σας!

Αν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η ενεργειακή σας πρόσληψη αυξηθεί τόσο ώστε να ικανοποιεί απλά την ελαφρά αυξημένη όρεξη σας, τότε το βάρος συνήθως αυξάνει κατά περίπου 3.5 Kg στο διάστημα των 20 πρώτων εβδομάδων. Από εκεί και πέρα η αύξηση βάρους που πραγματοποιείται είναι μεγαλύτερη και περίπου ίση με 0,5Kg την εβδομάδα, μέχρι το τέλος της κύησης. Αθροίζοντας αυτά τα κιλά το συνολικό βάρος εγκυμοσύνης ανέρχεται περίπου στα 12,5Kg. Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων συνιστά μια αύξηση του σωματικού βάρους της μητέρας κατά 10-12 κιλά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η αύξηση αυτή γίνεται αποδεκτή από όλους τους μαιευτήρες ανά τον κόσμο. Θα πρέπει να έχετε υπόψη όμως ότι η αύξηση αυτή αφορά γυναίκες που ξεκινάνε την εγκυμοσύνη με φυσιολογικό, ή λίγο παραπάνω βάρος από το φυσιολογικό. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως σε παχύσαρκες, ή ελλιποβαρείς γυναίκες, η συνιστώμενη αύξηση βάρους αλλάζει. Αν η αύξηση του βάρους ξεπεράσει κατά πολύ αυτό το προτεινόμενο όριο, τότε ο κίνδυνος για προβλήματα, όπως αύξηση της αρτηριακής πίεσης, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκίας που εκδηλώνεται στην μετέπειτα ζωή της μητέρας, αρχίζει να γίνεται ορατός.

 

Πόσο δύσκολη είναι η απώλεια βάρους μετά το τέλος της εγκυμοσύνης;

Η γυναίκα μετά τον τοκετό, δεν θα πρέπει να περιμένει να επανέλθει στο αρχικό σωματικό της βάρος, ιδίως όταν το επιπλέον βάρος που αποκτήθηκε κατά την κύηση είναι μεγάλο, οπότε και η απώλειά του απαιτεί δυσκολότερη προσπάθεια. Η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να έχει δυσμενείς επιδράσεις στον θηλασμό.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα αποθέματα του λίπους της μητέρας αυξάνονται φυσιολογικά κατά 2-5 κιλά (το 30% περίπου του αποκτηθέντος σωματικού βάρους πέραν αυτού που προϋπήρχε της εγκυμοσύνης).

Συνήθως η μητέρα χάνει 7-8 κιλά στο διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά τον τοκετό. Στην περίπτωση που η αύξηση βάρους κατά την κύηση ήταν φυσιολογική, το αυξημένο αυτό βάρος θα χαθεί μέσα στις επόμενες 4-6 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Ο θηλασμός είναι επίσης μια διαδικασία που συμβάλλει στην μείωση του λίπους που αποθηκεύτηκε στον οργανισμό της γυναίκας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια γυναίκα που θηλάζει έχει αυξημένες ενεργειακές ανάγκες κατά 550 –650 θερμίδες ημερησίως, σε σχέση με μια που δεν θηλάζει. Αν λοιπόν η μητέρα εφαρμόσει μια ισορροπημένη δίαιτα με τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας και αυξήσει έτσι κατά τον θηλασμό τις ημερήσιες προσλαμβανόμενες θερμίδες κατά 400-500, ο οργανισμός της θα κινητοποιήσει το διαθέσιμο αποθηκευμένο λίπος για τις παραπάνω ενεργειακές της ανάγκες και θα χάσει σταδιακά το βάρος με ρυθμό περίπου 0,5-1 κιλό τον μήνα κατά την διάρκεια των πρώτων 4-6 μηνών θηλασμού.    Δηλαδή πιο γρήγορος από τις μητέρες που δεν θηλάζουν, ενώ έτσι εξασφαλίζει και την επάρκεια στο γάλα της.

Σε περίπτωση που κατά την κύηση επήλθε μεγάλη αύξηση του βάρους, συνιστάται σωστή και ισορροπημένη ήπια υποθερμιδική δίαιτα η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα απώλεια βάρους μέχρι 0.5 kg/εβδομάδα (£ 2 kg/μήνα). Αυτή η απώλεια βάρους, σύμφωνα με τις πρόσφατες διεθνείς συστάσεις, δεν επηρεάζει την παραγωγή και την σύνθεση του μητρικού γάλακτος. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως οι μητέρες που θηλάζουν δεν θα πρέπει να υποβάλουν τον οργανισμό τους σε μονόπλευρα ή αυστηρά υποθερμιδικά διατροφικά σχήματα λόγω των αυξημένων αναγκών τους για συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Απώλεια βάρους>1 kg/εβδομάδα, μπορεί να μειώσει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος και να θέσει σε κίνδυνο την διατροφική κατάσταση και την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του βρέφους.